Biz: Panduan Analisa Jual Beli Saham Yang Menguntungkan

Biz: Panduan Analisa Jual Beli Saham Yang Menguntungkan

Jika anda sering rugi di pasaran saham, untung tidak seberapa, dan sudah mula rasa ingin berputus asa dalam dunia pelaburan saham, sila luangkan masa 5 minit anda membaca mesej ini kerana pendedahan ini mungkin akan mengubah hidup anda untuk selama-lamanya.

Khairul Arifin Bin Selamat mula berminat melabur dalam pasaran saham sejak tahun 2003 apabila dia memperolehi dan menjual ESOS syarikat dan mendapat untung yang lumayan daripadanya. Detik itulah yang telah membuka minda Khairul dan menanamkan satu keyakinan yang kuat dalam dirinya bahawa melabur dalam pasaran saham itu sebenarnya boleh mendatangkan keuntungan yang lumayan dan berlipat kali ganda.

Jadi, bermula hari itu, Khairul mula melabur secara kecil-kecilan dengan aktif menggunakan wang simpanan dan membeli banyak buku-buku berkaitan pelaburan. Buku-buku panduan yang dibeli, kebanyakkannya adalah buku-buku import daripada luar negara. Maklumlah, buku-buku tempatan berkenaan pelaburan saham amat kurang sekali pada waktu itu, dan boleh juga dikatakan, ianya hampir tiada.

Ramai orang mengatakan yang formula-formula yang diterangkan dalam buku-buku import kebanyakkannya tidak boleh dilaksanakan di pasaran saham Malaysia. Tetapi Khairul kurang percaya kepada dakwaan tersebut, jadi dia telah menguji dan melakukan eksperimen sendiri semua formula-formula yang dinyatakan di dalam buku tersebut dengan menggunakan wang yang ada.

Akhirnya, Khairul sendiri mengaku bahawa ada sesetengah formula tersebut tidak boleh dipakai langsung, dan sesetengahnya pula perlukan sedikit perubahan untuk menjadikannya berkesan dan sesuai dengan pasaran saham di Malaysia. Berdasarkan pengamatan serta eksperimen tersebut juga, akhirnya, Khairul menjumpai satu kaedah yang membolehkan dia mengetahui dengan terperinci tentang setiap kenaikan dan kejatuhan saham yang berlaku di pasaran saham Malaysia.

Ianya telah membolehkan Khairul menghasilkan satu sistem yang boleh memberikannya panduan setiap kali Khairul ingin membeli dan menjual saham di Bursa Malaysia. Hasilnya, Khairul berjaya memperolehi keuntungan yang lebih kerap berbanding kerugian di pasaran saham. Di bawah ini adalah beberapa bukti keuntungan yang Khairul perolehi di pasaran saham hasil daripada menggunakan sistem tersebut.

Saham TOPGLOV (7 FEB 2006 – 19 MAY 2006)

1

2

3

4

5

6

Apakah Sistem Yang Khairul Gunakan?

Jika anda perhatikan pada transaksi yang Khairul lakukan, semuanya adalah merupakan strategi “swing trading”. Di mana, dia akan menyimpan sesuatu saham yang dibeli untuk jangkamasa 2-6 bulan. Tiada strategi T3 ataupun Intraday. Itu adalah hakikat yang perlu anda ketahui jika anda ingin menjana keuntungan yang besar di dalam pasaran saham. Strategi T3 ataupun Intraday, adalah kurang sesuai untuk pasaran saham di Malaysia. Kebanyakkan pelabur yang melakukan strategi T3 hanya mengikut bulat-bulat panduan yang diajarkan di dalam buku-buku tulisan “mat-mat saleh” di luar sana akibatnya mereka akan untung sekali dan rugi 8 kali.

Namun begitu, Khairul faham bahawa ianya bukan salah anda jika anda pernah melakukan kesilapan tersebut. Sememangnya, buku-buku panduan mengenai urusniaga di pasaran saham hasil tulisan rakyat tempatan yang memfokuskan kepada Bursa Malaysia teramatlah kurang di Malaysia ini. Kebanyakkan buku yang ada pula, hanya mengajarkan perkara-perkara asas seperti Bagaimana mahu membuka akaun?, Apa itu candle stick?, Apa itu Bursa Malaysia?, dan sebagainya.

Ianya terlalu asas. Jadi, Khairul mengambil keputusan untuk mendokumentasikan “Sistem Analisa Saham” yang dia gunakan selama ini, menjadi sebuah ebook! Dan akhirnya… wujudlah sebuah ebook yang berjudul “SISTEM SAHAM – Panduan Analisa Jual Beli Saham Yang Menguntungkan!”. Untuk maklumat lanjut, sila klik pautan ini.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *