Uncategorized

Puji-Pujian

I had a conversation with my dear friend a few days ago. So, adalah ni satu cerita pasal pujian ikhlas, pujian ‘epidermis’, dan pujian ‘berduri’. We use ‘specific’ terms to describe these kinds of pujian… Pujian ikhlas tu memang yang pujian lahir dari hati, memang tidak tipu dan pure macam cinta ikhlas kenen… Pujian ‘epidermis’ pula yang di kulit-kulit saja, yalah, pujian yang tidak ikhlas dan sekadar untuk kasi jack up supaya tu orang perasantut, or manusia yang memuji ni jenis puji di depan tapi di belakang dia umpat. That’s Pujian Epidermis. Untuk Pujian Berduri pula, bagi definisi kami, this one is the most dangerous one. Why? Because pujian ni yang jenis menyindir atau mengejek, and very straightforward. Contoh-contoh kenen…
Situasi
Terserempak sama kawan satu Gereja/Office/Kuliah/Kelas yang makin lawa badan dan muka pun halus.
Pujian Ikhlas
Depan Kawan: “Eeee… Sia tinguk ko sekarang makin lama makin lawa tu body oh, tu muka pun makin halus ni…”
Dalam Hati Sendiri: “Eeee… Lawa oh badan dia sama muka dia… Sia mau oh ada badan macam dia & muka halus macam dia…”
Cakap Sama Kawan Lain: “Si anu punya badan sekarang lawa oh… Muka dia pun halus ni… Sia harap-harap sia ada badan lawa macam dia and muka halus macam dia oh…” OR ni orang diam saja inda kestau sepa-sepa (kalau dia jenis inda suka bergossip)
Pujian Epidermis
Depan Kawan: “Eeee… Sia tinguk ko sekarang makin lama makin lawa tu body oh, tu muka pun makin halus ni…”
Dalam Hati Sendiri: “Jangan perasanlah ko saja bulih dapat body lawa dan muka lawa begitu. Masih juga bah sia lebih lawa dari ko.”
Cakap Sama Kawan Lain: “Si anu bah… Perasan konon dia makin lawa! Macamlah sia tidak tau apa dia guna. Dia pigi Botox baitu! Dia talan Slimming Pills lagi ah… Manada orang yang dari berjerawat tu muka, body pula macam babi terus tiba-tiba jadi lawa gitu. Fake! Betul-betul Fake! Sia tidak suka body dia. Macam walking skeleton! Ko tinguk tu pipi dia, masuk dalam. Ceh! Bagus kalau bulih manang ratu cantik macam sia. Sia masih lebih lawa dari dia bah!”
Pujian Berduri
Depan Kawan: “Wah Wah Wah! Sia tinguk muka sama badan ko macam berubah sudah ni. Ko pakai botox untuk kasi runcing tu dagu ko kah? Slimming Pills apa ko talan sampai dapat body begini?”
Dalam Hati Sendiri: “Ko fikir ko lawa lah sekarang? Ceh! Masih juga bah sia lebih lawa dari ko.”
Cakap Sama Kawan Lain: “Si anu bah… Perasan konon dia makin lawa! Macamlah sia tidak tau apa dia guna. Dia pigi Botox baitu! Dia talan Slimming Pills lagi ah… Manada orang yang dari berjerawat tu muka, body pula macam babi terus tiba-tiba jadi lawa gitu. Fake! Betul-betul Fake! Sia tidak suka body dia. Macam walking skeleton! Ko tinguk tu pipi dia, masuk dalam. Ceh! Bagus kalau bulih manang ratu cantik macam sia. Sia masih lebih lawa dari dia bah!”
Memang lumrah manusia ada yang suka bagi puji-pujian kan? Tapi, ada kalanya orang yang bagi pujian tu sekadar di kulit saja. I’m sure kamu pun ada pengalaman kena gitu punya pujian. I wonder kalau masa menyanyi lagu puji-pujian di Gereja tu, adakah dari hati yang ikhlas atau sekadar menunaikan kewajipan sebab semua orang pun berdiri untuk menyanyi dan memuji Tuhan. Kita kasi general sikit lah kio, adakah anda berdiri tegak sambil menyanyikan lagu Negaraku, Sabah Tanah Airku tu hanya sebab memuji di kulit saja ataupun memang dari hati yang ikhlas? Wakakakakakak!

Want to get noticed by my visitors? Get your ads here for as low as US$15 for 3 months. Limited time only. Find out how you can get your ads to be featured here.